ΑΡΝΙΑ

Το καλύτερο αρνί στη σούβλα, φέτος θα είναι το δικό σου!

Αρνί στη σούβλα: Το δέσιμο και το ψήσιμο:

  • Βεβαιωθείτε ότι η σούβλα είναι καθαρή, χωρίς σκουριά, καθαρίζετε με σύρμα ψιλό και
    ξεπλένετε με ξύδι.
  • Σκουπίστε τη σούβλα με μια κούπα λεμονιού και στη συνέχεια πασαλείψετε την
    με ηλιέλαιο για να διατηρηθεί χωρίς σκουριά.
  • Εάν θέλουμε να την συντηρήσουμε για την επόμενη χρονιά καλό θα είναι να την σκεπάσουμε σφιχτά με μεμβράνη έτσι δεν θα έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και δεν θα οξειδώνεται (σκουριάζει).
  • Ένα καλό αρνί για την σούβλα είναι συνήθως στα 12-15 κιλά.
  • Κρεμάστε το αρνί σας σε ένα τσιγκέλι και ξεπλύνετε καλά το εσωτερικό και το εξωτερικό του αρνιού με νερό.
  • Αφήστε το αρνί να σταθεί σε αλατισμένο νερό για περίπου 6 ώρες.
  • Στραγγίστε το νερό και στεγνώστε το αρνί κρεμώντας για 3-4 ώρες σε ένα δροσερό μέρος που αερίζεται καλά.
  • Διαπεράσετε την σούβλα κατά μήκος του αρνιού (από πίσω προς το κεφάλι) και εάν το κεφάλι παραμένει επάνω στο αρνί σας, τρυπήστε το κρανίο κάτω από την σιαγώνα και διαμέσου της ρινικής Υλότης του
  •  Λυγίστε και τα δύο μπροστινά πόδια και δέστε τα δίπλα στο λαιμό.
  • Ασφαλίστε το λαιμό στη σούβλα (συνήθως με σύρμα).
  • Σπάστε τα πίσω πόδια κάμπτοντάς τα προς τα πίσω για να σας επιτρέψουν να τα δέσετε
    σταυρωτά ευκολότερα διασχίζοντας τα στη σούβλα.
  • Με μια σακοράφα γαμψή, κάντε μια βελονιά σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης του
    αρνιού, περιστρέφοντας γύρω από τη σούβλα.
  • Είναι σημαντικό ότι η βελονιά εισέρχεται στο κρέας κοντά στη σπονδυλική στήλη, και γύρω από τη σούβλα και στη συνέχεια η βελόνα επιστρέφει από το σώμα κοντά στη σπονδυλική στήλη.
  • Βγάλτε το νήμα μέσω της βελονιάς σας και συνεχίστε να στερεώνετε τη σπονδυλική στήλη στον σούβλα μέχρι να φτάσετε στον ώμο.
  • Σε άλλη περίπτωση υπάρχουν ειδικές διχάλες από βίδες σε μορφή ύψιλον που τις περνάμε από έξω από την σπονδυλική στήλη και μετά τις σφηνώνουμε μέσα στην εσωτερική μεριά του αρνιού με παξιμάδια
  • Αυτό στερεοποιεί το αρνί στην σούβλα και έτσι δεν υπάρχει η πιθανότητα να κρεμάσει και η σούβλα να γυρνά στο βρόντο.
  • Τρίψτε το εσωτερικό του αρνιού με λίγο θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι και αποξηραμένη ρίγανη.
  • Χρησιμοποιώντας το σπάγγο και τη σακοράφα, ράψτε και κλείστε το άνοιγμα της κοιλιάς στην κοιλότητα και γύρω από το λαιμό, επίσης γεμίστε με ένα κομμάτι ύφασμα το άνοιγμα μεταξύ των πίσω ποδιών.

Ψήσιμο για το αρνί στη σούβλα:

  • Ο τρόπος για να δέσετε το αρνί στη σούβλα είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την επιτυχία του ψησίματος του.
  • Το αρνί πρέπει να ψηθεί από μέσα προς τα έξω.
  • Ο θερμαινόμενος αέρας στο εσωτερικό του αρνιού είναι αυτός που μαγειρεύει το αρνί.
  • Όταν το αρνί είναι έτοιμο μαγειρεμένο, ο εκτεταμένος αέρας θα διαφύγει σε όλη την τρυφερή σάρκα κάνοντας έναν ήχο που θα ανακοινώσει το τέλος του ψησίματος.
  • Αν σας αρέσει το δέρμα τραγανό, χαμηλώστε το αρνί στα κάρβουνα και ψήστε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  • Μην τοποθετείτε τα κάρβουνα για το ψήσιμο του αρνιού κάτω από το αρνί, αλλά φτιάξτε δύο μεγάλες στοίβες τις δύο πλευρές δεξιά και αριστερά του αρνιού.
  • Με αυτόν τον τρόπο το λίπος που στάζει δεν θα πέφτει πάνω στα κάρβουνα και έτσι δεν θα αναφλέγεται.
  • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μας λάδι για να πασαλείψουμε εξωτερικά το αρνί μας, έτσι και αλλιώς είναι αρκετά λιπαρό από μόνο του.

Ένα εξαιρετικό βίντεο από τον Πέτρο Συρίγο

About Author

1 thought on “Αρνί στη σούβλα: Η προετοιμασία του αρνιού και το σούβλισμα

  1. Someone essentially assist to make significantly posts I might state. This is the first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the analysis you made to create this actual put up extraordinary. Magnificent job!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *