SPINNING

Σήμερα θα μιλήσουμε για μια πολύ ωραία τεχνική ψαρέματος που αυτή είναι το Spinning. Θα μιλήσουμε για τα πάντα που αφορούν την τεχνική αυτή.

Εύκολος γενικά τρόπος ψαρέµατος. Δε χρειάζεται κατασκευή δολώµατος, µαλάγρες και πολύπλοκο εξοπλισµό, παρά µόνο το καλάµι µας µε το µηχανισµό γεµισµένο µε νήµα ή πετονιά και µερικά τεχνητά (ίσως και µια απόχη αν υπάρχει η πιθανότητα να πιάσουµε ένα µεγάλο θήραµα). Πολλοί όµως αναρωτιούνται, γιατί όσες φορές και αν δοκιµάζω µε spinning, δεν καταφέρνω να βγάλω κάτι; Απλά ακολουθήστε τα παρακάτω και οι επιτυχίες θα έλθουν.

Βασικός Εξοπλισμός

• Καλάµι δίσπαστο µε casting weight 10-30 γραµµάρια

• Μηχανισµός 2000-3000

• Νήµα µηχανισµού διαµέτρου 0,10 – 0,12 χιλιοστών ή πετονιά διαµέτρου έως 0,25 χιλιοστά

• Παράµαλλο 1-1,5 µέτρα fluorocarbon διαµέτρου 0,20-0,25 χιλιοστά

• Τεχνητά δολώµατα

Ώρα

Η ώρα που θα επιχειρήσουμε να ψαρέψουµε έχει ιδιαίτερη σηµασία στο spinning και δύσκολα θα καταφέρουµε να πάρουµε τσιµπιά όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά. Εκτός ίσως αν ο στόχος µας είναι τα κοκάλια και κάποιες φορές οι λίτσες που βρίσκονται σε κυνηγετικό οίστρο. Νωρίς το πρωί και αργά το σούρουπο, είναι τα χρονικά διαστήµατα τα οποία θα προσπαθήσουµε να αξιοποιήσουµε.

Όσες τσιµπιές πάρουµε το µισάωρο πριν την ανατολή και το µισάωρο µετά τη δύση, δεν πρόκειται να τις πάρουµε όλες τις άλλες ώρες µαζί. Για αυτό πάντα θα κοιτάµε η εξόρµηση µας να περιλαµβάνει ένα από αυτά τα µισάωρα. Αν δεν έχουµε πρόβληµα µε το πρωινό ξύπνηµα, καλό είναι να δοκιµάσουµε τότε. Γιατί αφενός µεν τα ψάρια είναι σε ηρεµία-αφού κανείς δεν τα έχει ενοχλήσει για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Αφετέρου χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστηµα για να συνηθίσουν οι φωτοϋποδοχείς των µατιών τους στις νέες φωτιστικές συνθήκες (από το σκοτάδι στο φως).

Αν όµως το ξύπνηµα είναι πρόβληµα, τότε το απόγευµα είναι η κατάλληλη για εµάς ώρα. Με το πλεονέκτηµα της περιόδου προσαρµογής από το φως στο σκοτάδι να παραµένει ένα ισχυρό ατού. Βρισκόµαστε στον τόπο την ώρα που ο ήλιος πάει να κρυφτεί και ψαρεύουµε µέχρι τότε που νυχτώνει για τα καλά και από εκεί και ύστερα όσο ακόµα επιθυµούµε.

Τόπος                     

∆εν είναι όλα τα σηµεία και όλη η θάλασσα κατάλληλη για spinning. Αν πάµε και δοκιµάσουµε σε µια αµµουδιά, λογικό είναι να µην πάρουµε τσιµπιά. Εκτός και αν σύµµαχός µας είναι ένας δυνατός καιρός κόντρα στην ακτή, που δηµιουργεί αφρουδιά και ανακατεύει το βυθό. Προσφέροντας στα ψάρια κάλυψη και εύκολη τροφή. Επιχειρούµε βολές στις µπούκες των λιµανιών, στο εξωτερικό ή εσωτερικό των λιµενοβραχιόνων, στις εκβολές µικρών ή µεγάλων ποταµών και σε απότοµους και κοφτούς κάβους.

Αν θέλουµε ένα τεχνητό για το καλοκαίρι το οποίο να µπορεί να παίρνει αρκετές τσιµπιές και να το προτιµά µια µεγάλη γκάµα θηραµάτων, πηγαίνουµε σε ένα σκληρό minnow τεχνητό

Όλα αυτά είναι σηµεία µε µεγάλη κυκλοφορία ψαριών αυτήν την εποχή. Στα υπόλοιπα µέρη θα πάµε µόνο αν έχουµε βάσιµες πληροφορίες ότι κάτι «παίζει» εκεί ή συντρέχουν ειδικοί λόγοι-συνθήκες. ‘Οπως ο κόντρα άνεµος που είπαµε παραπάνω. Προσέξτε τα µικρόψαρα της περιοχής. Αν είναι µαζεµένα σε σχηµατισµό «µπάλα», πολύ πιθανόν να υπάρχει στη περιοχή κάποιο µεγάλο αρπακτικό.

Τεχνητά

Μπορεί στην αγορά να συναντάµε µια τεράστια ποικιλία από τεχνητά δολώµατα, όµως αυτό δε σηµαίνει ότι όλα είναι κατάλληλα για εµάς. Το κάθε τεχνητό είναι κατασκευασµένο για συγκεκριµένο σκοπό. Αν θέλουµε να έχει επιτυχία, δε θα πρέπει να ξεχνάµε τις προδιαγραφές που το συνοδεύουν και ποιες ανάγκες µπορεί να καλύψει µε αξιώσεις. Έτσι, αν θέλουµε ένα τεχνητό για το καλοκαίρι το οποίο να µπορεί να παίρνει αρκετές τσιµπιές και να το προτιµά µια µεγάλη γκάµα θηραµάτων, πηγαίνουµε σε ένα σκληρό minnow τεχνητό. Με µέγιστο µήκος τα 12-14 εκατοστά.

Να θυµόµαστε ότι, όσο µικρότερο είναι, τόσες περισσότερες τσιµπιές θα δέχεται, ειδικά αν υπάρχουν κοπάδια γόνου (σαρδελάκια, αθερίνα κλπ). µε µήκος και χρώµα παραπλήσιο του τεχνητού. Από την άλλη όµως, η χρήση µικρών τεχνητών µεγαλώνει τον κίνδυνο ξεψαρίσµατος. Αφού οι σαλαγκιές τους είναι µικρές και δε µπορούν να συγκρατήσουν κάποιο αξιόλογο και δυνατό ψάρι (ειδικά αν έχει καρφωθεί επιπόλαια, εξωτερικά του στόµατος).Επίσης, όσο πιο µικρό είναι το δόλωµα, τόσο πιο περιορισµένο «βεληνεκές» θα έχει.

Μια επίσης καλή πρόταση, είναι τα µικρά σιλικονούχα µε το αγκίστρι στο εσωτερικό τους. ∆ολώµατα σχετικά φθηνά, µιµούνται καταπληκτικά το µικρόψαρο προκαλώντας τους διώκτες τους µε την πολύ φυσική τους κίνηση. Και το αγκίστρι εσωτερικά τους σιγουρεύει το πιάσιµο, µε αποτέλεσµα να έχουµε ελάχιστες απώλειες. Σε περίπτωση που το βάρος τους είναι ελάχιστο και το καλάµι µας δεν είναι ικανό να τα ρίξει σε µια ικανοποιητική απόσταση, τότε η λύση βρίσκεται στη µποµπάρδα. Ένα στόπερ µε µια χαντρούλα ή ένα στριφταράκι, θα τη σταθεροποιήσουν στο επιθυµητό σηµείο.

Νήµα

Το λεπτό νήµα στη µποµπίνα του µηχανισµού, είναι από τις λεπτοµέρειες εκείνες που µπορούν να βελτιστοποιήσουν την τεχνική µας. Προσθέτοντας νήµα και όχι πετονιά, αποκτούµε καλύτερη αίσθηση της τσιµπιάς (και συνεπώς τις αντιλαµβανόµαστε πιο άµεσα). Έχουµε τη δυνατότητα ακαριαίου καρφώµατος, αφού δεν υπάρχει η ελαστικότητα της πετονιάς, και µεταφέρουµε όλες τις κινήσεις του καλαµιού µας πιο εύκολα και άµεσα στο τεχνητό µας.

Βέβαια πρέπει να υπενθυµίσουµε κάτι πολύ σηµαντικό και εδώ, όπως και στην τεχνική casting, το γέµισµα της µποµπίνας. Όσο πιο γεµάτη είναι η µποµπίνα, τόσο πιο µακρινή θα γίνεται και η βολή µας. Επίσης, στη χρήση νήµατος θα µεριµνήσουµε ώστε αυτό να είναι οµοιόµορφης, κυκλικής διατοµής και ασφαλώς όσο πιο λεπτό γίνεται. Χαρακτηριστικό των 8κλωνων νηµάτων, γιατί τα 4κλωνα είναι πιο «πλακέ» και ελαφρά µεγαλύτερης διαµέτρου για την ίδια αντοχή, σύµφωνα πάντα µε το µέγεθος των ψαριών που αναζητούµε.

Παράµαλλο

Το παράµαλλό µας είναι από πετονιά fluorocarbon, δηλαδή αόρατο, και αρκετά λεπτό για να µην προκαλεί υποψίες στα ψάρια. Συνήθως είναι γύρω στο 1-1,5 µέτρα, ο κόµπος βρίσκεται περίπου στο µέσο του µήκους του καλαµιού κατά τη βολή, και ενώνεται µε το νήµα µε έναν κόµπο όσο το δυνατόν πιο διακριτικό. Για να µην χτυπά ενοχλητικά στους οδηγούς και µειώνεται η απόσταση βολής. Η διάµετρος του leader µπορεί να κυµαίνεται µεταξύ 0,21 και 0,30 χιλιοστών. Το πιο λεπτό δίνει περισσότερα χτυπήµατα, αφού τα ψάρια δεν το αντιλαµβάνονται, το µεγαλύτερης διατοµής αντέχει σε δυνατά θηράµατα.

Συνεπώς, η βέλτιστη λύση βρίσκεται κάπου στη µέση. Τέλος, να εφιστήσουµε την προσοχή σας στο θέµα «συµβατότητας» πετονιάς και νήµατος, όπου πρέπει πάντα να προσέχουµε ώστε να έχουν παρόµοια αντοχή.

About Author

2 thoughts on “Spinning: Εύκολος τρόπος ψαρέματος

  1. You actually make it seem really easy along with your presentation but I to find this matter
    to be actually something that I feel I’d never understand.

    It sort of feels too complicated and very large for me. I am having
    a look ahead on your subsequent publish, I’ll attempt to get the grasp
    of it! Escape roomy lista

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *