Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια συνταγή από την Τήνο.
Πιτσούνια τηνιακά
Η συνταγή γίνεται και με φάσσες, τσίχλες, τρυγόνια, πέρδικες.
Υλικά
4 πιτσούνια, καψαλισμένα
1 φλιτζ. λευκό, ξηρό κρασί
2 φύλλα δάφνης
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
10 κόκκοι πιπεριού
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 φλιτζ. ελιές πράσινες, χωρίς τα κουκούτσια, μουσκεμένες για 2-3 ώρες σε βραστό νερό και ξεπλυμένες καλά
1-2 κουταλάκια κορν-φλάουερ
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αποβραδίς ή την προηγούμενη μέρα, βάλτε τα πιτσούνια σε γαβάθα με τη μαρινάδα που θα φτιάξετε με το κρασί, τη δάφνη, το κρεμμύδι και τους κόκκους του πιπεριού, τον πελτέ και το σκόρδο.
Σε ρηχή κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και προσθέστε τα πιτσούνια αφού τα στραγγίσετε καλά και τα σκουπίσετε, ώστε να μην είναι υγρά. Φυλάξτε τη μαρινάδα. Σοτάρετε τα πουλιά από όλες τις μεριές, να ροδίσουν. Βγάλτε τα και μόλις κρυώσουν λίγο, κόψτε τα στη μέση κατά μήκος.
Σοτάρετε στο λάδι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και βάλτε ξανά τα πιτσούνια στην κατσαρόλα. Αδειάστε πάνω τους τη μαρινάδα. Χαμηλώστε πολύ τη φωτιά και σιγοβράστε για 20-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας τους.
Προσθέστε τις ελιές και το μισό μαϊντανό και βράστε για 10 λεπτά, βάζοντας ακόμα λίγο κρασί. Βγάλτε τα πιτσούνια και διατηρήστε τα ζεστά. «Δέστε» τη σάλτσα με το κορν-φλάουερ που θα διαλύσετε σε 2-3 κουταλιές κρύο νερό. Περιχύστε τα πουλιά με τη σάλτσα και πασπαλίστε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.