• Σιγήν ιχθύος από ΜΚΟ και πολιτικούς
  • Η καταγγελία του φίλου κτηνοτρόφου, Χρήστου

Γράφει ο Χάρης Μπερτίδης

Λύκος. Ένα πρόβλημα που έχει αρχίσει και παίρνει διαστάσεις μάστιγας, ειδικά για τους κατοίκους της υπαίθρου. Εμφανίσεις, αλλά και επιθέσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Έχουν καταστραφεί ήδη πολλές ζωές κτηνοτρόφων. Στην Αθήνα, στα σαλόνια του Κολωνακίου, το πρόβλημα ακούστηκε μετά την επίθεση του λύκου σε σκυλάκι στην Πάρνηθα. Αλλά και πάλι κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα. Είτε επειδή εθελοτυφλούν είτε επειδή είναι… «πολλά τα λεφτά Άρη». Και βρίσκονται και στην κυβέρνηση και στις διάφορες «ζωοφιλικές» ΜΚΟ. Είναι συνυπεύθυνοι.

Σήμερα φιλοξενούμε μια νέα καταγγελία για την τεράστια αύξηση του πληθυσμού του λύκου στην Αμφιλοχία. Μιλήσαμε με τον κ. Χρήστο, κτηνοτρόφο της περιοχής. Μιλώντας μαζί του στο τηλέφωνο, από τη φωνή του καταλάβαμε την αγανάκτηση που επικρατεί στους ανθρώπους της επαρχίας. Όπως μας κατήγγειλε ο ίδιος: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μας ξεκληρίζουν τα κοπάδια οι λύκοι και οι αποζημιώσεις όταν και αν μας δοθούν είναι ελάχιστες, δεν μαζεύεται η ζημιά. Η πολιτεία είναι ανύπαρκτη, έρμαιο στις διάφορες ΜΚΟ και στα συμφέροντά τους. Έχουμε στείλει ένα απολύτως αναλυτικό και επιστημονικό κείμενο τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο αρμόδιο υπουργείο αλλά και στα κόμματα της Βουλής και δεν έχουμε λάβει ούτε μία απάντηση. Ούτε μία. Για την επιβολή κάποιου μέτρου ούτε λόγος. Το κράτος μας είναι αστείο. Ισχυρίζονται πολλοί πολιτικοί και οι «φιλόζωοι» ότι ο λύκος είναι υπό εξαφάνιση και προστατευόμενο είδος. Ας έρθουν μία βόλτα από την Αμφιλοχία να δουν πόσο εξαφανισμένος είναι ο λύκος. Οι Ιταλοί είναι τρελοί που έχουν κρατικά επικηρυγμένο το γκρίζο λύκο, λόγω του φονικού του ενστίκτου και της αύξησης του πληθυσμού του;».

Και συνέχισε: «Η οικονομική συμφορά που προκαλούν οι λύκοι στους ανθρώπους της υπαίθρου και στους κτηνοτρόφους είναι ανυπολόγιστη. Τεράστια. Γιατί δεν έρχεται ένας να δει από κοντά αυτό που ζούμε εμείς εδώ; Ελλάδα δεν είναι μόνο το Κολωνάκι και το Σύνταγμα. Ο λύκος έχει πολλαπλασιαστεί, καταστρέφει τα πάντα και σίγουρα το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος. Αλλά ποιο κράτος; Αυτό; Ούτε μας απαντάει στις επιστολές. Στην περιοχή μας οι λύκοι με πρόχειρους υπολογισμούς έχουν κατασπαράξει 2.000 γιδοπρόβατα και κάμποσα μοσχαράκια. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Και για την τσέπη των κτηνοτρόφων και για τον κρατικό προϋπολογισμό; Μας αναφέρουν ότι ο λύκος προστατεύεται. Αλλά προτιμούν να ερημώσει και άλλο η ύπαιθρος από τους ανθρώπους της; Είναι προτιμότερη αυτή η στάση για τους κυβερνώντες;».

Πέρα από τις καταγγελίες του κ. Χρήστου πιο πάνω, μας τόνισε ότι είμαστε οι μοναδικοί που ενδιαφερθήκαμε πραγματικά για το θέμα, καθώς σε όσους δημοσιογράφους έχουν απευθυνθεί, βρίσκουν πάλι κλειστές πόρτες, όπως ακριβώς και με τους πολιτικούς. Αφού κλείσαμε το τηλέφωνο μας προώθησε κάποιες παλιές φωτογραφίες από κυνήγι λύκου, τις οποίες είχε στην προσωπική του συλλογή και σας τις παρουσιάζουμε. Οι κυνηγοί – τουλάχιστον από τα επίσημα όργανά τους – τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν φιλοδοξούν να πιέσουν τους αρμόδιους, ώστε να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος μέσω της διαχείρισης. Είναι καθαρά θέμα της πολιτείας. Ωστόσο εμείς, έχουμε χρέος να αναδεικνύουμε και να σχολιάζουμε τα κακώς κείμενα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι άνθρωποι της υπαίθρου. Οι άνθρωποί μας δηλαδή. Θέλουμε τους ανθρώπους στην ύπαιθρο και ασφαλείς. Δεσμευθήκαμε στον φίλο Χρήστο ότι πολύ σύντομα θα κάνουμε και ένα ρεπορτάζ δια ζώσης στην Αμφιλοχία. Οι ΜΚΟ κάνουν τη δουλειά τους και είναι και εξαιρετικά επικερδής. Οι πολιτικοί όμως πρέπει να σταματήσουν να γυρνούν την πλάτη στους Έλληνες της επαρχίας. Και αυτό είναι απαίτηση. Ο αγροκτηνοτροφικός τομέας είναι σαν μία χύτρα χωρίς βαλβίδα. Ας προλάβουμε την έκρηξη.

About Author

2 thoughts on “Προβλήματα και καταστροφές ΚΑΙ στην Αμφιλοχία από τους λύκους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *