Το κυνήγι του λαγού είναι από τα ομορφότερα κυνήγια, τόσο κατά τη διάρκεια του όσο και μετά, στην απόλαυση του φαγητού. Έτσι, παραθέτουμε τέσσερις πολύ γνωστές συνταγές για μαγείρεμα λαγού για τις αναγνώστριες της εφημερίδας ή για τις γυναίκες των αναγνωστών. Ξεκινάμε με λαγό στιφάδο. Τα υλικά που χρειάζονται για το συγκεκριμένο φαγητό είναι τα εξής:
1 λαγός κομμένος σε μερίδες, 2 κιλά κρεμμύδια στιφάδου, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι λάδι, ½ σούπα τοματοπελτέ, 1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες εμπορίου ή 2 ποτήρια νερού φρέσκιες ντομάτες στον τρίφτη, 1 ποτήρι νερού με κρασί, ξύδι, αλάτι, πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης, 1 ξυλάκι κανέλλας.
Τα υλικά για τη μαρινάδα είναι τα εξής:
2 ποτήρια νερού με λευκό κρασί, ½ ποτήρια νερού λευκό ξύδι, ½ ποτήρια νερού ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι σε φέτες, 3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες, 4 φύλλα δάφνης, 8 κόκκους μπαχάρι, θυμάρι, δενδρολίβανο, κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι.
Αφού ανακατέψουμε σε μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας, τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια του λαγού. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα βγάζουμε τα κομμάτια του λαγού, τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε καλά. Ζεματάμε ελαφρώς τα κρεμμύδια και τα στραγγίζουμε καλά. Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο καυτό λάδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με τα κομμάτια του λαγού. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Συμπληρώνουμε όλα τα υλικά για το φαγητό και λίγο ζεστό νερό, εκτός κρεμμυδιών. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Τότε προσθέτουμε και τα κρεμμύδια. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια μαζί με το κρέας και μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τότε ρίχνουμε το ξύδι και σβήνουμε τη φωτιά. Όποτε χρειάζεται συμπληρώνουμε ζεστό νερό, να μείνει με τη σάλτσα του.
Η δεύτερη συνταγή αφορά λαγό σαλμί. Τα υλικά που χρειάζονται είναι τα εξής:
1 κουνέλι σε μερίδες, ½ φλυτζάνι λάδι, 500 γραμμάρια ντομάτα στον τρίφτη, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 2 κρεμμύδια τριμμένα, 1 ποτήρι κρασιού με κόκκινο ημίγλυκο κρασί, 3 φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, 1 κρόκο Κοζάνης.
Αφού πλύνουμε τα κομμάτια του κρέατος καλά, αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε στη γάστρα. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 2 ώρες περίπου. Κατά διαστήματα γυρίζουμε τα κομμάτια. Αν θέλουμε μέσα στο ταψί προσθέτουμε πατάτες. Διαφορετικά σερβίρεται με άσπρο ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.
Αυτές οι συνταγές προέρχονται από Ήπειρο και Μακεδονία αντίστοιχα. Παράδοση όμως στο κυνήγι και στο μαγείρεμα του λαγού έχει και η Κρήτη. Όταν θέλουν να περιποιηθούν κάποιον στην Κρήτη το τραπέζι περιλαμβάνει πάντα λαγό. Λαγό κρασάτο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο λαγός κρασάτος μαγειρεύεται έτσι:
Κόβουμε το λαγό σε μέτρια κομμάτια, τον πλένουμε και τον στεγνώνουμε. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1 ποτήρι λάδι και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του λαγού μέχρι να ροδίσουν καλά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, γαρύφαλλο τριμμένο και 1 ποτήρι νερό. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιεί όλο το νερό. Προσθέτουμε 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά. Ρίχνουμε τότε 3 ποτήρια κρασί και 5 κουταλιές πελτέ. Αφαιρούμε τη φλούδα από ένα πορτοκάλι, καρφώνουμε πάνω 5 γαρύφαλλα και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 45 λεπτά περίπου. Το κρέας πρέπει να κρατάει λίγο και η σάλτσα να είναι πηχτή.
Τέλος, ο λαγός γίνεται και νόστιμος στιφάδο με σκορδαλιά. Τα υλικά που χρειάζονται είναι τα εξής:
1 λαγός, 4 τεμάχια κρεμμύδια φρέσκα, 1 τεμάχιο σκόρδο, 300 γραμμάρια καρύδια, 200 γραμμάρια ψίχα από λευκό ψωμί, 3 δαφνόφυλλα, 1 ποτήρι λευκό κρασί, 1 ποτηράκι ελαιόλαδο, ξύδι, μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι.
Αφού κόψουμε το λαγό σε κομμάτια, τον πλένουμε και το στεγνώνουμε σε μια πετσέτα. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του λαγού και τα τηγανίζουμε. Τα τοποθετούμε σε πυρέξ και το σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα αρωματικά και τα μπαχαρικά σε μπολ, το λιωμένο σκόρδο, τα τριμμένα καρύδια, λίγο ζωμό ή ζεστό νερό, το ψωμί το τριμμένο μέχρι να γίνει ένα μίγμα σαν αλοιφή. Τα προσθέτουμε στο πυρέξ με το λαγό και τα βάζουμε στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά, στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.
Αυτές είναι κάποιες γνωστές συνταγές για μαγείρεμα λαγού. Από περιοχή σε περιοχή διαφέρει η τοπική παράδοση ακόμα και στο μαγείρεμα. Ο λαγός μπορεί να γίνει στιφάδο, στιφάδο με σκορδαλιά, σαλμί, κρασάτος, λεμονάτος, κοκκινιστός, στο φούρνο, στη γάστρα, με πατάτες, με ρύζι, με πολλά λαχανικά και πολλά ακόμη. Εμείς αναφέραμε ενδεικτικά τέσσερις συνταγές, σχετικά εύκολες, για να δώσουμε ιδέες στους αναγνώστες της εφημερίδας. Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι περισσότερες συνταγές για μαγείρεμα λαγού είναι ίδιες και για μαγείρεμα κουνελιού. Μετά τη σημερινή αλλαγή και την αναφορά στις συνταγές για μαγείρεμα λαγού την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουμε στην κανονική ροή των άρθρων και των ειδήσεων, σχετικά με το κυνήγι, απ’ όλη την Ελλάδα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ελεύθερη Ώρα”