Spinning: Μία από τις πιο αποδοτικές τεχνικές ψαρέματος, θεωρείται η συρτή από την ακτή, ή αλλιώς – αγγλιστί – το “σπίνινγκ”.

To “spinning” (σπίνινγκ) εκτελείται με ένα καλάμι ανά χείρας, φορτωμένο με τον κατάλληλο μηχανισμό, εξοπλισμένο με ειδικές μάνες γέμισης του μηχανισμού και ειδικά παράμαλλα και για δόλωμα, τα λεγόμενα τεχνητά (όπως ψεύτικα ψαράκια, κουταλάκια, κ.λ.π.)

Τα ψάρια που μπορούμε να κυνηγήσουμε με την τεχνική του “spinning” είναι κυνηγοί, γοφάρια, λίτσες, λούτσοι, καλαμάρια, μανάλια, κοκκάλια, λαβράκια, κ.ά., όσον αφορά τη θάλασσα. Τα ψάρια που μπορούμε να κυνηγήσουμε με την τεχνική του “spinning” σε λίμνες ή ποτάμια, δηλαδή στα «γλυκά νερά» είναι πέστροφες, σολομοί, πέρκες, κ.ά.

Όπως κάποιες άλλες τεχνικές, έτσι και το “spinning” γεννήθηκε πρώτα στα γλυκά νερά κι έπειτα μεταφέρθηκε στη θάλασσα. Επί το πλείστον όταν στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, μιλάνε για συρτή από την ακτή εννοούν “spinning” στα γλυκά νερά κι όχι τόσο λοιπόν στη θάλασσα. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει σε καμιά περίπτωση τα ποσοστά επιτυχίας που μπορεί να έχει αυτή η όμορφη τεχνική, είτε εκτελείται στις λίμνες και τα ποτάμια της χώρας μας, είτε στις θάλασσές μας.

Τι είναι λοιπόν το spinning; όπως είπαμε μία τεχνική όπου πετάμε και σέρνουμε προς την ακτή την αρματωσιά μας με εξαντλητικούς ρυθμούς επανάληψης της διαδικασίας, αφού αυτό είναι το ζητούμενο!

Συνεχόμενες βολές λοιπόν των τεχνητών δολωμάτων μας από την ακτή προς τα μέσα και τανάπαλιν, είναι η διαδικασία που μπορεί να μας αποφέρει ψάρια πραγματικά αξιόλογα, που κάθε άλλο, παρά εύκολα θύματα είναι…

Σπίνινγκ: Εξοπλισμός – παρελκόμενα – διαδικασία

Για το spinning θα χρειαστούμε ένα καλό καλάμι, κατά προτίμηση δίσπαστο ή τρίσπαστο με «τέλεια» παραβολή, αφ’ ενός για να εκτελεί επιτυχώς μια τεχνική βολή και αφ’ ετέρου να μπορεί να ψαρέψει και να κουράσει το οποιοδήποτε θήραμα. Το μήκος του καλαμιού μπορεί να ξεκινά από 2,4 μ. και να φτάνει μέχρι και τα 4 μέτρα, τουλάχιστον για το ξεκίνημα. Σημασία ιδιαίτερη θα πρέπει να δώσουμε στο βάρος του κεφαλιού, αφού πρόκειται για ένα εργαλείο που θα το έχουμε συνέχεια στα χέρια μας. Έτσι, όσο πιο ελαφρύ είναι το καλάμι, τόσο καλύτερα ψαρεύεται από εμάς, χωρίς να μας κουράζει ιδιαίτερα. Το ίδιο ισχύει και για τον μηχανισμό που θα προσαρμόσουμε στο καλάμι μας, όσο αφορά το βάρος του. Όσο πιο ελαφρύς, τόσο καλύτερα. Ένας λόγος παραπάνω για την επιλογή ελαφρών εργαλείων, είναι το γεγονός ότι η τεχνική του spinning «έχει πολύ περπάτημα» και μάλιστα πολλές φορές σε δύσκολους και δύσβατους τόπους. Γι αυτό οι περισσότεροι «σπιναδόροι» φροντίζουν να έχουν μαζί τους στην πλάτη τους ένα σακίδιο, όπου μέσα έχουν, εκτός από τα απαραίτητα εφόδια για τους ίδιους, λίγα τεχνητά δολώματα, έναν πολυαγκιστρωτή, καρούλια πετονιάς, μερικές πλαστικές φούσκες (τα λεγόμενα buldo) και τηλεσκοπική απόχη. Σε συνδυασμό με τα ελαφριά της εργαλεία, φροντίζουν να μην καταπονούν ιδιαίτερα τους εαυτούς τους, αφού πολλές φορές διανύουν αρκετά μεγάλες αποστάσεις. Η παρατήρηση στους τόπους που ψαρεύουμε καθώς και οι συνεχείς αναζητήσεις με τις ρήψεις μας, είναι το επουσιώδες της διαδικασίας.

Το spinning ψαρεύεται με πολλές παραλλαγές και σε πάρα πολλούς ψαρότοπους. Οι κυριότερες μορφές spinning είναι το καθαρόαιμο spinning και το spinning με buldo (πλαστική φούσκα).

Καθαρόαιμο λέμε το spinning με ψεύτικα δολώματα πάντα, δηλαδή ψαράκια απομίμηση των ζωντανών ψαριών (όπως αθερίνα, σαρδέλα, κ.ά.), αρματωμένα απ’ ευθείας πάνω στη μάνα, τον μηχανισμό με τις ειδικές στριφταροπαραμάνες, που ενώνουν την πετονιά με το κρικάκι στη γλώσσα του τεχνητού και βοηθούν επίσης στις γρήγορες εναλλαγές των δολωμάτων μας.

Spinning με buldo λέμε τη συρτή του ψεύτικου δολώματός μας, με τη βοήθεια της πλαστικής φούσκας. Αυτό ουσιαστικά εξυπηρετεί όχι μόνο στις βολές, αφού επιτυγχάνουμε μεγαλύτερες αποστάσεις ρίψεων λόγω βάρους, αλλά και στον τρόπο που «ψαρεύει» το τεχνητό μας, δηλαδή στα απόνερα που κάνει το buldo!

Αφού ρίξουμε λοιπόν το τεχνητό μας στο νερό, ξεκινάμε να μαζεύουμε την πετονιά με την βοήθεια του μηχανισμού μας. Η μανιβέλα καλό είναι να γυρνάει με μια σταθερή και όχι πολύ γρήγορη κίνηση, έτσι ώστε να δημιουργείται η φυσικότερη δυνατή πλεύση του τεχνητού δολώματός μας. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια του μαζέματος, καλό είναι να τινάζουμε απότομα και στιγμιαία το καλάμι μας προς την αντίθετη μεριά από αυτή που πλέει το τεχνητό μας. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι κάτι συμβαίνει σ’ αυτό το τρομαγμένο ψαράκι, που κολυμπάει γρήγορα και φοβισμένα και σίγουρα προσδίδει περισσότερα ρεαλιστικά στοιχεία στη συμπεριφορά του όσο ψεύτικο τελικά κι αν είναι!

Έτσι προσπαθούμε να διεγείρουμε τους τρεις κυριότερους λόγους που τα ψάρια επιτίθενται σε ψεύτικα – τεχνητά δολώματα: το επιθετικό ένστικτο, την περιέργεια και την πείνα τους!

Σ’ αυτό το σημείο θα αναφερθούμε σ’ ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της τεχνικής του spinning, το είδος και τα χρώματα των τεχνητών… Λιτά, διότι θα χρειαζόμασταν μέρες ολόκληρες για να τα πούμε όλα!

Σπίνινγκ – Είδη και χρώματα των τεχνητών δολωμάτων

Πραγματικά, η ποικιλία στα ψεύτικα δολώματα είναι πάρα πολύ μεγάλη, τόσο στα είδη, όσο και στα χρώματά τους. Υπάρχουν ψαράκια, απομιμήσεις ψαριών δηλαδή, είτε του γλυκού, είτε του θαλάσσιου νερού, κουταλάκια, χελάκια, πόπερς (Popers) κ.ά., σε διαφορετικά μεγέθη. Τα τεχνητά δολώματα φτιάχτηκαν κυρίως για να ξεγελάσουν τα ψάρια κι έτσι ανακαλύφθηκε παράλληλα και η διαδικασία του ψαρέματος μ’ αυτά τα δολώματα. Επειδή μάλιστα το όλο σκηνικό ξεκίνησε από τα γλυκά νερά, τα χρώματα που έβαψαν τα ψαράκια, τα κουταλάκια, τα χελάκια, τα πόπερς κι όλα τα τεχνητά είναι χρώματα αυτού του περιβάλλοντος. Άλλοτε έντονα κι άλλοτε απαλά, πάντα όμως προσεχτικά και καλλιτεχνικά θα λέγαμε, δίνοντας την εικόνα μιας πολύ καλής απομίμησης του ψαριού που ζει σε τέτοιους τόπους. Γι αυτό και πολλά τεχνητά έχουν τόσο μεγάλη ποικιλία χρωμάτων πάνω τους. Σε αντίθεση με τα τεχνητά των γλυκών νερών, αυτά της θάλασσας διαφέρουν σε μια μικρή, αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Το βασικό χρώμα των αληθινών θαλασσινών ψαριών είναι κατά κύριο λόγο μια ασημίζουσα απόχρωση. Αν παρατηρήσουμε, αυτή την απόχρωση την έχουν όλα τα ψάρια, εξαιρώντας ίσως κάποια «μαυρόψαρα» του βυθού (π.χ. στείρα).

Έτσι, όταν φτιάχτηκαν τα πρώτα θαλασσινά τεχνητά, ως θαλασσινός πιλότος χρησιμοποιήθηκε το ασημί χρώμα, προσπαθώντας να αποτυπωθούν ομοιώματα της σαρδέλας, της αθερίνας, του κέφαλου, κ.λ.π. Την ίδια επιτυχία εξ’ άλλου έχουν γνωρίσει όλων των ειδών τα κουταλάκια, τα οποία είναι μικρά ή μεγάλα μεταλλικά – κυρίως οβάλ – αντικείμενα, με φτερά ή χωρίς, σφυρηλατημένα ή μη, που προσδίδουν μία ιδιαίτερη συμπεριφορά μέσα στο νερό.

Τα περισσότερα τεχνητά ψαράκια τώρα πια έχουν μια ανακλαστική επιφάνεια που κατασκευάζεται για να αντανακλά τις αποχρώσεις των χρωμάτων του περιβάλλοντος, αλλά και του φωτός, είτε είναι μέρα, είτε είναι νύχτα. Μάλιστα για τις νυχτερινές ώρες έχει επιστρατευτεί και το φώσφορο ως υλικό κι έτσι υπάρχουν και τα φωσφοριζέ ψαράκια, ή τα γνωστά σε όλους σιλικονούχα χελάκια που θεωρούνται πολύ καλά τεχνητά για λαβράκια και λίτσες.

Ο συνδυασμός λοιπόν των χρωμάτων με την απομίμηση ενός ψαριού επιφέρει την επιτυχία στο ψάρεμα, με την τεχνική του spinning. Φυσικά δεν παραλείπουμε το βασικότατο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει το τεχνητό μας δόλωμα, την πολύ καλή πλεύση του, που πρέπει να αγγίζει το όριο του αληθινού. Θα μπορούσαμε να μιλάμε μέρες ολόκληρες, όπως είπαμε, για την τεράστια ποικιλία των τεχνητών δολωμάτων και ίσως δεν θα κλείναμε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο, αφού κάθε μέρα ανακαλύπτουμε και ένα καινούργιο θέμα, που θα ταίριαζε. Αυτό που σίγουρα έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τι ακριβώς ψάχνουμε, τι ψάρια θέλουμε να κυνηγήσουμε, ποιες ώρες της ημέρας, με τι καιρό και σε ποιους ψαρότοπους, για να μην γεμίσουμε ξαφνικά μια βαλίτσα από τεχνητά και μπερδευτούμε.

Αυτή την περίοδο που διανύουμε, που οι καιρικές συνθήκες πολλές φορές είναι δύσκολες για κάποιες άλλες τεχνικές ψαρέματος, ας δοκιμάσουμε την τεχνική του spinning. Πάνω στη θολούρα και την αναταραχή όλο και κάτι θα δελεαστεί από τα τεχνητά μας!

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το σπίνινγκ είναι μία πολύ όμορφη τεχνική που ψαρεύεται εύκολα οπουδήποτε με πολύ ελαφρύ εξοπλισμό και συνεχείς αναζητήσεις ρίψεων.

Την περίοδο αυτή μπορούμε να ψαρέψουμε σε μεγάλη αφθονία λαβράκια, λίτσες, κοκκάλια, λούτσους, αλλά και πέστροφες, πέρκες, κ.ά. ψάρια των εσωτερικών και των αλμυρών νερών. Προσοχή πρέπει να δώσουμε στην επιλογή των τεχνητών μας, όπως επίσης και την στιγμή του καρφώματος, ρυθμίζοντας τα φρένα των μηχανισμών μας στο όριο θραύσης. Οι λεπτομέρειες λοιπόν είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά.

Σίγουρα οι απόλυτοι και υπεύθυνοι καθοδηγητές μας, εκτός από την διάθεσή μας και την υπομονή μας, είναι και οι εξειδικευμένοι ψαράδες σ’ αυτή την τεχνική, που μαζί με τους καταστηματάρχες ειδών αλιείας, που έχουν κάποιες γνώσεις γύρω από το σπίνινγκ, έχουν πάρα πολλά να μας πουν και να μάθουμε πολλά περισσότερα απ’ ότι φανταζόμαστε.

Καλή επιτυχία λοιπόν στα σπίνινγκ ψαρέματά μας αυτή τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε!

Από: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063775592477

About Author

1 thought on “Συρτή από την ακτή ή αλλιώς Spinning

 1. I see You’re in point of fact a good webmaster.
  The site loading velocity is amazing. It sort of feels that
  you’re doing any unique trick. Moreover, the contents are
  masterwork. you have done a excellent task on this matter!

  Similar here: najtańszy sklep and also
  here: Tani sklep

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *