Στον Χάρη Μπερτίδη

Είναι πλέον γνωστό ότι το κυνήγι παρουσιάζει πρόβλημα σχετικά με το δημογραφικό του, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Ελλάδα συνολικά. Το κυνήγι θέλει νιάτα. Και τι καλύτερο από την συγκεκριμένη παρουσίαση όπου μια νέα κοπέλα, καταγόμενη από κυνηγετική οικογένεια, ξεδιπλώνει το ταλέντο της φτιάχνοντας κυνηγετικές πυρογραφίες, είτε αυτές έχουν σχέση με θηράματα είτε με κυνηγόσκυλα. Το χέρι της πιάνει, ο κόσμος του κυνηγιού την στηρίζει, άλλωστε το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες και το περιοδικό αυτό που κρατάτε στα χέρια σας παρουσιάζει την τέχνη της πυρογραφίας και συγκεκριμένα της κυνηγετικής. Η Χριστίνα αγαπάει το κυνήγι, αν και δεν κρατάει όπλο, αγαπάει τη φύση και  τα κυνηγόσκυλα. Ας απολαύσουμε τη δουλειά της.

–              Χριστίνα, αφού σε ευχαριστήσουμε για το χρόνο σου, μπορείς να ξεκινήσεις με μια ενημέρωση σχετικά με τις πυρογραφίες; Τι ακριβώς είναι και σε τι υλικό φτιάχνονται;

Αρχικά σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιάσω τις πυρογραφίες μου, με τιμάει αφάνταστα αυτή η κίνηση. Πιο συγκεκριμένα η πυρογραφία είναι μια ιδιαίτερη και όμορφη τέχνη την οποία δεν συναντάμε και τόσο συχνά. Πυρογραφία σημαίνει  «γραφή με την φωτιά», είναι μέθοδος διακόσμησης επιφανειών, κυρίως ξύλινων αλλά και άλλων επιφανειών, όπως δέρμα. Αυτό γίνεται με την θέρμανση μεταλλικής ακίδας μέσω ηλεκτρικών αντιστάσεων. Μόλις η θερμαινόμενη ακίδα ακουμπήσει στο ξύλο τότε το ξύλο καίγεται και έτσι γίνεται το σχέδιο. Τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά.

–              Μεταξύ των φωτογραφιών βλέπουμε από ρολόγια τοίχου μέχρι σουγιάδες. Τι άλλο μπορεί να παραγγείλει κάποιος;

Πράγματι τα ρολόγια και οι σουγιάδες είναι κάποιες από τις δημιουργίες μου. Αναλυτικότερα έχω δημιουργήσει μπρελόκ και μπρελόκ σε σχήμα φυσιγγίου, διάφορα κάδρα, σχέδια σε κουτάλες και σε ξύλο κοπής, κουτιά αποθήκευσης, μολυβοθήκη, σχέδιο σε κοντάκι όπλου καθώς και το σκυλόκουτο του πατέρα μου το οποίο ήταν και ένα από τα πρώτα μου σχέδια. Παρόλα αυτά είμαι άτομο που δεν αρκούμαι ποτέ σε κάτι και δεν μου αρέσει να μένω στάσιμη, θέλω πάντα να εξελίσσομαι και δεν επαναπαύομαι, εξάλλου αυτό απαιτεί ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Για να είναι ικανός κάποιος να ανταπεξέλθει στις τωρινές απαιτήσεις  πρέπει να εξελίσσεται συνεχώς . Μου αρέσουν οι προκλήσεις και θα έλεγα πως είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου και βάζω κάθε φορά τον πήχη πιο ψηλά. 

–              Το κυνήγι, η φύση, τα σκυλιά έχουν την τιμητική τους στις δημιουργίες σου. Μας αναφέρεις αναλυτικότερα τα κυνηγετικά σχέδια που έχεις φτιάξει μέχρι τώρα;

Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος των πυρογραφιών μου ασχολείται αποκλειστικά με το κυνήγι. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι κυνηγοί έχουν πάθος με αυτό το χόμπι και έτσι θέλουν να αποτυπώσουν  διάφορες όμορφες στιγμές τους σε κάποια δημιουργία είτε αυτή θα είναι κάδρο είτε ρολόι. Μερικοί τιμάνε με αυτόν τον τρόπο και τα καλύτερα κυνηγόσκυλά τους συνήθως εκείνα που έχουν φύγει από την ζωή αλλά παρόλα αυτά έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα στην καρδιά τους. Μερικοί μου εξηγούν τι τοπίο θέλουν και τι είδος κυνηγιού έτσι όπως το έχουν φανταστεί και στην συνέχεια μου στέλνουν φωτογραφία των σκύλων τους για να τους εντάξω στο τοπίο αυτό. Άλλοι πάλι μου στέλνουν φωτογραφία τον σκύλο τους και μου λένε μόνο σε τι θέμα τον θέλουν, είτε σε κυνήγι πέρδικας είτε σε κυνήγι μπεκάτσας συνήθως ένα από τα 2 και μου εμπιστεύονται τα υπόλοιπα.

 Επιπλέον  έχω κάνει ρολόγια με μπεκάτσα μόνο, ρολόγια με μπεκάτσα και σκύλους είτε Pointer είτε Setter συνήθως αυτές είναι οι κυριότερες φυλές που μου ζητάνε να σχεδιάσω, ρολόγια με πέρδικες  και ρολόγια με λαγούς και αγριογούρουνα. Προς έκπληξή μου τελευταία μου ζητάνε και  Epaniel Breton, Springer Spaniel,  Beagle και Ελληνικό Ιχνηλάτη διαπιστώνοντας έτσι πως όλο και περισσότερος κόσμος με γνωρίζει και εμπιστεύεται την δουλειά μου. Ακόμη στα φυσίγγια μπρελόκ γίνεται αποτύπωση ενός μόνο θηράματος (μπεκάτσα, λαγός, πέρδικα, φάσσα, αγριογούρουνο κ.α.) λόγω της μικρής επιφάνειάς του ξύλου και της στρογγυλότητάς του.

–              Εκτός από κυνήγι τι άλλες θεματικές χρησιμοποιείς στα σχέδιά σου;

Εκτός από κυνήγι κάνω ότι άλλο μου ζητήσουν. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι σχεδιάζω και άλλα θέματα διότι βλέπουν συνέχεια σκύλους και γενικά ζώα και έτσι πιστεύουν πως σχεδιάζω μόνο αυτά. Κατά καιρούς όμως όταν έχω ελεύθερο χρόνο και δεν έχω κάποια παραγγελία απεικονίζω και άλλα σχέδια και τα αναρτώ για να βλέπουν πως δεν ασχολούμαι μόνο με κυνηγετικά θέματα. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια από τα σχέδια που δεν έχουν σχέση με κυνήγι. Αυτά είναι τα εξής: σουγιάς με μάρκα αυτοκινήτου και ομάδα ποδοσφαίρου, μπρελόκ με ομάδα ποδοσφαίρου, μπρελόκ με αυτοκίνητο και κάδρο με μηχανάκι, κάδρο με λουλούδια, κουτάλες μαγειρικής με καρτούν, ρολόγια για 2 μαγαζιά ένα σε στυλ ταβέρνας και ένα οπτικών. Επίσης σχεδίασα ένα ζευγάρι για δώρο αρραβώνων.

–              Είδαμε τη σελίδα σου να κυκλοφορεί σε πολλούς κυνηγετικούς συλλόγους. Έχει ανταπόκριση στους κυνηγούς η δουλειά σου;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει μεγάλη ανταπόκριση στους κυνηγούς δέχομαι πολλά μηνύματα και σχόλια κυρίως όταν κάνω κοινοποιήσεις τα σχέδια μου σε διάφορες σελίδες. Τους αρέσει πολύ η δουλειά μου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως είναι πολύ συγκινητικό άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν να μου στέλνουν μήνυμα εφόσον έχουν παραλάβει την πυρογραφία και να μου λένε πόσο θαυμάζουν την δουλειά μου και πόσο πολύ τους άρεσε το αποτέλεσμα. Αυτό μπορώ να πω πως είναι και το καλύτερο κομμάτι διότι επέρχεται μία δικαίωση για τον κόπο μου και την αγάπη προς αυτό που κάνω.

–              Πόσα χρόνια ασχολείσαι με αυτό; Και πώς αποφάσισες να το ξεκινήσεις;

Ασχολούμαι με την πυρογραφία εδώ και 3 χρόνια σχεδόν, αυτοδίδακτη . Δεν γνώριζα απολύτως τίποτα για αυτήν την τέχνη μέχρι την ημέρα που ήρθε ο πατέρας μου με έναν πυρογράφο στο σπίτι, μόλις τον είδα μου κίνησε το ενδιαφέρον , ήθελα να το δοκιμάσω και έτσι έγινε η αρχή. Γίνεται επομένως, εύκολα αντιληπτό πως ξεκίνησα κάτι τέτοιο λόγω του πατέρα μου, έχοντας πάντα την υποστήριξή του σε όλα αφού άλλωστε και ο ίδιος είναι κυνηγός. Έτσι έκανα το πρώτο σχέδιο και στην συνέχεια σχεδίασα το σκυλόκουτο του πατέρα μου όπως ανέφερα και πιο πάνω από όλες τις πλευρές με κύριο θέμα το σκύλο μας Jordan ένα  Pointer. Ανέβασα 2 – 3 φωτογραφίες  δίχως να πω ¨πως κάνω σχέδια και αν ενδιαφέρεται κάποιος να μου στείλει¨. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε. Άρχισαν να μου στέλνουν από μόνοι τους και να σχολιάζουν πως θέλουν και εκείνοι. Όσο σχεδίαζα εξελισσόμουν και τα έργα μου έπαιρναν ζωή και καλύτερη μορφή.

–              Κλείνοντας, μας αναφέρεις με ποιους τρόπους μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να παραγγείλει τις πυρογραφίες σου; 

Τέλος για να παραγγείλουν οι περισσότεροι που ενδιαφέρονται είτε με βρίσκουν απευθείας στο προσωπικό μου Facebook «Jordan pointer» είτε μέσω της σελίδας μου στο Facebook «Πυρογραφίες» και τώρα πλέον και στο  Instagram  « Wooden_treasure_ ». Σας ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον που δείξατε για τα έργα μου και για την όμορφη συνεργασία μας.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *