Στον Χάρη Μπερτίδη

«Το πάθος μου για το κυνήγι και τον αθλητισμό με έστρεψε στην σκοποβολή»

Ο Νίκος Μαυρομμάτης μας μιλάει για το Χάλκινο Ευρωπαϊκό Μετάλλιο SKEET 2019, στο Lonato και την πολυπόθητη πρόκριση στους Ολυμπιακούς του TOKIO 2020! Στην δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς αγώνες, με πρώτη τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου 2012, όπου πήρε την 9η θέση, θα διεκδικήσει μία ακόμα διάκριση. Αποτελεί τιμή για εμένα προσωπικά αλλά και για το περιοδικό η φιλοξενία αυτή και η άριστη επικοινωνία και συνεργασία που είχαμε με τον Νίκο. Ο λόγος στον μεγάλο μας αθλητή που έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους κυνηγούς.

  • Νίκο, πώς αισθάνεσαι για το τελευταίο σου μετάλλιο και την μεγάλη πρόκριση στους Ολυμπιακούς του ΤΟΚΙΟ 2020;

Δεν μπορώ να κρύψω πως είμαι πάρα πολύ χαρούμενος με την επιτυχία αυτή! Είναι μια στιγμή που περίμενα αρκετά χρόνια να την ξαναζήσω. Για την ακρίβεια από την προηγούμενη Ολυμπιάδα του Ρίο 2016, όπου τρεις φορές έχασα την πρόκριση μετά από ισοβαθμία. Τώρα η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 ήρθε με τον καλύτερο τρόπο, με χάλκινο Πανευρωπαϊκό μετάλλιο και ισοφάριση του δικού μου Πανελληνίου ρεκόρ 124/ 125.

  • Πόση προσπάθεια χρειάστηκε και πόσες θυσίες για να καταφέρεις να πάρεις την πρόκριση αυτή;

Η προσπάθεια και οι θυσίες είναι πολλές. Πολλά ταξίδια και πολλή εξάσκηση καθημερινά σε πολλούς τομείς. Όμως γνωρίζω εξαρχής ότι πρέπει πάντα να κάνω όσο καλύτερη προετοιμασία μπορώ ασχέτως με το τελικό αγωνιστικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το άθλημα υπάρχουν πολλές λύπες και λίγες χαρές. Όταν όμως έρθει η επιτυχία είναι τόσο μεγάλη που ξεχνάω όλες τις λύπες και όλη την κούραση της προετοιμασίας και μονομιάς φορτίζουν οι μπαταρίες μου και συνεχίζω τη σκληρή δουλειά άκοπα με σκοπό να κατακτήσω νέους στόχους και νέες επιτυχίες.

  • Που αφιερώνεις τη νέα επιτυχία σου;

Ελπίζω η νέα μου επιτυχία να είναι ένα Ολυμπιακό μετάλλιο το οποίο το αφιερώνω σε όσους αγαπάω και όσους με αγαπάνε.

  • Τι σε έκανε να στραφείς στο συγκεκριμένο άθλημα;

Αυτό που με έκανε να στραφώ στο συγκεκριμένο άθλημα ήταν ξεκάθαρα ο συνδυασμός του πάθους μου για το κυνήγι και τον αθλητισμό.

  • Ποιοι άνθρωποι σε στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια;

Έχω την τύχη να έχω πολλούς ανθρώπους που είναι στο πλευρό μου στην μεγαλύτερη διάρκεια της αθλητικής μου καριέρας. Αρχικά οι αγαπημένοι γονείς μου, που εδώ και μερικά χρόνια είναι δίπλα μου μόνο από “ψηλά” και η υπόλοιπη μου οικογένεια και η κοπέλα μου Ιωάννα.

  • Ποιες εταιρείες του χώρου, πιο συγκεκριμένα, σε στηρίζουν;

Ο πρώτος μου προπονητής Γιάννης Λοβέρδος πού τον χάσαμε πριν από 3 χρόνια και από το 2016 και μετά ο φίλος, πρώην συναθλητής και πλέον προπονητής μου ο Γιώργος Σαλαβαντάκης. Ο κύριος Σπύρος Καπράλος Ολυμπιακή επιτροπή Ελλάδος, ο κύριος Θανάσης Παπαγεωργίου και η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος, ο κύριος Γιάννης Ναυπλιώτης και η εταιρεία Ναυπλιώτης ΑΒΕΕ με τα φυσίγγια LAMBRO και άλλα είδη σκοπευτικού εξοπλισμού, ο κύριος Νεκτάριος Σταυρού Αθλητικός ψυχολόγος, ο Θοδωρής Ιωάννου και η Beretta Ελλάς, η οικογένεια Ανδριανόπουλου με τα κοντάκια Gadrian, ο Φώτης Βελισσαράκος και το vision training (εκγύμναση ματιών), και η εταιρεία STAMPAMANIA γραφιστικά είδη και ενδυμασία.

  • Η συμμετοχή σου στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει;

Σίγουρα θα με βοηθήσει η εμπειρία αποκόμισα το 2012. Ξέρω πολύ καλύτερα τι να περιμένω στην ερχόμενη Ολυμπιάδα.

  • Σε μια διαδικτυακή σου συνέντευξη ανέφερες ότι αφιερώνεις αυτό το μετάλλιο στην μητέρα σου. Πες μας λίγα λόγια.

Η μητέρα μου ήταν η μεγαλύτερη “Fan” μου. Ένας πολύ καλλιεργημένος και ζωντανός άνθρωπος με δίψα για μάθηση και αυτοβελτίωση, κάτι που μετέφερε και σε μένα καθημερινά. Θα είναι πολύ λίγο ότι και να πω για αυτήν… Η στήριξη της σε μένα ήταν ατελείωτη και η αγάπη που εισέπραττα απερίγραπτη! Όσοι την είχαν γνωρίσει από το χώρο την έλεγαν “Σούπερ μαμά” και όχι αδίκως. Οι συμβουλές της είναι ακόμα στο μυαλό μου σε όλες τις δύσκολες στιγμές μου.

  • Πότε ξεκινάει η προετοιμασία σου για το Τόκιο;

Η προετοιμασία μου ξεκινάει από τα τέλη Νοεμβρίου. Το συγκεκριμένο άθλημα είναι υπερβολικά απαιτητικό ως προς τη συγκέντρωση και τις σωματικές και εγκεφαλικές ισορροπίες. Σαν άθλημα ακρίβειας που είναι παίζει ρόλο το παραμικρό. Συνήθως αυτό που με χωρίζει από το να μπω σε κάποιο τελικό παγκοσμίου επιπέδου ή όχι είναι ένα πιάτο στα 125. Οπότε προσπαθώντας να κερδίσω αυτό το παραπάνω πιατάκι θα πρέπει να κάνω τέλεια προετοιμασία να χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου στο έπακρο, να έχω πολύ καλό όπλο, τέλειο κοντάκι, να έχω πολύ καλά φυσίγγια και πολύ καλό εξοπλισμό γενικότερα. Στο επίπεδο αυτό ένα σκάγι μπορεί να σου αλλάξει όλη τη ζωή! Δηλαδή ένα σκάγι το οποίο βάλλεται από καλό όπλο και έχει αρκετή ενέργεια μπορεί να σπάσει το ένα παραπάνω πιάτο που μπορεί να λείψει.

  • Tι είναι αυτό που κάνει την διαφορά στο συγκεκριμένο άθλημα; Η προετοιμασία, η εμπειρία, το όπλο ή το φυσίγγι;

Αν θα τα έβαζα σε σειρά προτεραιότητας πρώτη θα ήταν η προετοιμασία με καλή προπόνηση, μετά η εμπειρία, μετά κοντάκι και όπλο και τέλος το φυσίγγι.

  • Ένας κυνηγός έχει πλεονεκτήματα από κάποιον αθλητή που δεν είναι κυνηγός;

Το πλεονέκτημα που έχει ένας κυνηγός στο σκητ είναι πως μπορεί να σπάσει κάποια παραπάνω δισκάκια διορθώνοντας κάποιο λάθος η ακόμα και με λάθος τρόπο λόγω της εμπειρίας του από το κυνήγι. Όμως συνήθως ένας κυνηγός κουβαλάει παλιές κακές συνήθειες με λανθασμένη τεχνική που απαιτούν περισσότερη προπόνηση για να τις αποβάλλει. Αντιθέτως ένας σκοπευτής που ρίχνει μόνο σκέιτ χωρίς να έχει κυνηγετική εμπειρία είναι πιο εύκολο να εγκλιματιστεί μία σωστή τεχνική όμως υστερεί στο θέμα εμπειρίας το να διορθώσει κάποια λάθη την ώρα της βολής η να τον δυσκολέψουν οι τροχιές πιάτων που είναι πολύ επηρεασμένες από τις καιρικές συνθήκες.

  • Κλείνοντας, αφού σε ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη και σου ευχηθούμε καλή δύναμη για τη δύσκολη συνέχεια που έχεις, ποια θα ήταν η συμβουλή σου στα νέα παιδιά για να στραφούν στο συγκεκριμένο άθλημα;

Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα στα νέα παιδιά σκοποβολή και τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι κίνητρο ζωής και μέσω της προσπάθειας του κάποιος να γίνει καλύτερος στο άθλημά του και να πετύχει τους στόχους του καλείτε να μάθει καλύτερα τον εαυτό του, και να διαχειρίζεται το μυαλό, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται συνεχώς ο ίδιος σαν άνθρωπος και στη ζωή του γενικότερα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία της συνέντευξης αυτής για την άψογη συνεργασία σας.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *