Στον Χάρη Μπερτίδη

Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δραστήριους συλλόγους στην Αττική, είναι αυτός του Κορωπίου, στη δραστηριότητα του οποίου έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του συλλόγου, ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως, τον κύριο Αριστείδη Θεοχάρη και απάντησε σε κάποια ερωτήματα που του θέσαμε, για την ενημέρωση των αναγνωστών της Σελίδας του Κυνηγού στην Ελεύθερη Ώρα. Εδώ να τονίσω την άριστη φιλοξενία που μας προσέφερε μαζί με το Δ.Σ και άλλα μέλη του συλλόγου. Γιατί όπως έχουμε ξαναγράψει δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δίνουμε βήμα στους ίδιους τους κυνηγούς και στους κατά τόπους κυνηγετικούς συλλόγους.

Ερ: Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος, πόσα μέλη έχει, ποιές είναι οι ώρες λειτουργίας του κα ποιές είναι οι ώρες λειτουργίας της λέσχης;

  • Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1976, δηλαδή έχει ήδη 41 χρόνια λειτουργίας. Το κτίριο που στεγάζεται είναι ιδιόκτητο και παράλληλα λειτουργεί και η λέσχη του συλλόγου ακριβώς κάτω από τα γραφεία. Επίσης, ο σύλλογος έχει και καταφύγιο στο Σέσι Κορωπίου, με το ξωκλήσι του Αγίου Ευσταθίου, καθώς κα έναν κλωβό εξοικείωσης θηραμάτων, όλα με αγορές από τα μέλη του συλλόγου. Τα περισσότερα μέλη είναι ενεργά και ο σύλλογος εκδίδει 3.000 άδειες κάθε χρόνο. Οι ώρες λειτουργίας του γραφείου είναι καθημερινά 8.30 – 13.30 και η λέσχη ανοίγει τις απογευματινές ώρες 19.00 – 23.00. Την περίοδο των αδειών τα γραφεία ανοίγουν και απογευματινές ώρες, συγκεκριμένα από τις 17.30 έως τις 20.30.

Ερ: Πραγματοποιείτε πλούσιες κοινωνικές δραστηριότητες. Μας αναφέρετε κάποιες απ’ αυτές;

  • Το κοινωνικό έργο του συλλόγου είναι μεγάλο. Ήδη από το 2007 έχει ιδρυθεί πυρασφάλεια, δηλαδή ο σύλλογος διαθέτει ένα πυροσβεστικό όχημα και είναι σε άριστη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου. Τα μέλη μας έχουν καθιερώσει δύο φορές το χρόνο μεγάλες αιμοδοσίες. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα κάνουμε μεγάλες δωρεές τροφίμων στην Ενορία, καθώς επίσης πραγματοποιούμε και στοχευμένες διανομές τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο σύλλογος πραγματοποιεί πολλές κυνηγετικές εκδρομές αλλά και άτυπους σκοπευτικούς αγώνες, ενισχύοντας έτσι την αντίστοιχη τοπική οικονομία. Τέλος, με έξοδα των μελών μας αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν 9 δεξαμενές συνολικά για πυρασφάλεια, 20 κυβικά η κάθε μία.

Ερ: Ποιές είναι οι φιλοθηραματικές δραστηριότητες του συλλόγου κατά τα χρόνια λειτουργίας του;

  • Ο σύλλογος του Κορωπίου είναι κοντά στα ζώα αλλά και σε ολόκληρη τη Φύση. Ενδεικτικά να αναφέρω τις δενδροφυτεύσεις που πραγματοποιούμε μετά από μεγάλες φωτιές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγάλη φωτιά στον Υμηττό το 2015. Ο σύλλογος έχει καθιερώσει ένα ετήσιο κυνοφιλικό σεμινάριο, και πραγματοποιεί εκτροφή και απελευθέρωση πέρδικας. Έχουμε ασχοληθεί με σπορές και έχουμε τοποθετήσει δεξαμενές και ποτίστρες στον Υμηττό. Για το κοινωνικό και φιλοθηραματικό έργο μας έχουμε φτιάξει ένα ντοσιέ με φωτογραφίες απ’ όλες τις δραστηριότητές μας όλα αυτά τα χρόνια και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το προμηθευτεί από τα γραφεία και τη λέσχη του συλλόγου δωρεάν.

Ερ: Που γίνονται οι κοντινές εξορμήσεις των κυνηγών του συλλόγου και τι θηράματα κυνηγάτε κυρίως;

  • Εξορμήσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα, από Μακεδονία μέχρι Ήπειρο και από Πελοπόννησο μέχρι νησιά. Κάποιες φορές έχουν πραγματοποιηθεί και εξορμήσεις εκτός Ελλάδος. Τώρα για τις κοντινότερες που ρωτάτε, συνήθως τα μέλη μας ξεφεύγουν, πηγαίνοντας στη Θήβα για τσίχλες ή στα Λεγραινά για ορτύκια και τρυγόνια.

Ερ: Μας λέτε λίγα στοιχεία για την ετήσια εκδήλωση του συλλόγου στο Σέσι Κορωπίου στη γιορτή του Αγίου Ευσταθίου;

  • Είναι η μεγάλη εκδήλωση του συλλόγου. Πραγματοποιείται από την δημιουργία της εκκλησίας κάθε χρόνο, δηλαδή από το 1990 και έπειτα. Γίνεται τη μέρα της γιορτής του Αγίου Ευσταθίου (20 Σεπτεμβρίου), που είναι και ο προστάτης των κυνηγών. Μετά τη βραδυνή λειτουργία, ακολουθεί η γιορτή με αρτοκλασία, μεζέδες με κρασιά και δημοτική μουσική. Όλα μέσα από την Ελληνική Παράδοση. Στη γιορτή παρευρίσκονται και κάποιοι Βουλευτές.

Ερ: Πώς σχολιάζετε και τις φετινές, αναίτιες επιθέσεις των οικολόγων στην έναρξη την κυνηγετικής περιόδου;

  • Το ίδιο το Κράτος δίνει όχι μόνο βήμα και έμφαση αλλά και δύναμη στους οικολόγους, έχοντας εμάς τους κυνηγούς χωρίς βοήθεια αλλά και χωρίς προβολή του έργου μας. Οι κυνηγοί είναι αυτοί που αγαπούν και σέβονται πραγματικά τα ζώα και τη φύση. Και το δικό σας έργο είναι σημαντικό που προβάλλετε αυτές τις θέσεις και δράσεις των κυνηγών και των συλλόγων. Η απάντηση στη λασπολογία των οικολόγων και όχι μόνο, είναι το πλούσιο έργο μας σε ολόκληρη της Ελλάδα.

Ερ: Κύριε Αριστείδη ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Θα κλείσουμε με ένα δικό σας σχόλιο. Πώς βλέπετε το μέλλον του κυνηγού στην Ελλάδα; Οι νέοι είναι κοντά στις παραδόσεις μας, μέρος των οποίων είναι και το κυνήγι;

  • Οι νέοι φυσικά και είναι κοντά στο κυνήγι, στη σκοποβολή και γενικώς στις παραδόσεις μας. Αρκεί μία επίσκεψη σε κάποιον πολιτιστικό σύλλογο ή σε κάποια πολιτιστικά δρώμενα. Στον Κυνηγετικό Σύλλογο Κορωπίου τα περισσότερα μέλη είναι νέοι άνθρωποι και ενημερωτικά έχουμε και αρκετές γυναίκες. Το μέλλον του κυνηγού στην Ελλάδα είναι λαμπρό και αυτή η ενασχόλησή μας θα έχει πολύ συνέχεια ακόμη. Χρειάζεται όμως προσοχή, αγάπη και σεβασμός στο θήραμα και στη φύση γενικότερα. Οι παλιοί κυνηγοί δείχνουν το δρόμο στους νέους, όπως ακριβώς σε όλες τις πτυχές της Ελληνικής Παράδοσης, από γενιά σε γενιά.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *