Το λαβράκι αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ψάρια για την πλειοψηφία των παράκτιων ψαράδων της Μεσογείου και όχι μόνο. Με όποια τεχνική ψαρέματος κι αν ασχολούμαστε, πάντα θα αποτελεί το θήραμα που θέλουμε να πιαστεί στο αγκίστρι μας. Που τα βρίσκουμε;

ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ

Τα λιμάνια αποτελούν το «νούμερο ένα» σημείο για το ψάρεμά τους, αφού ο συνωστισμός μικρών ψαριών αποτελεί ανεξάντλητη πηγή τροφής, οπότε λογικό είναι να συναντάμε και τον μεγαλύτερο αριθμό λαβρακιών. Το πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε ψαρεύοντας σε κάποιο λιμάνι είναι η ιδιομορφία του τόπου: Η μεγάλη παρουσία σκαφών συνεπάγεται την ύπαρξη πολλών σχοινιών που χρησιμοποιούνται για το δέσιμο των σκαφών. Αν μιλούσαμε μόνο για αυτά, θα ήταν καλά. Όμως υπάρχουν και άλλα εμπόδια που δεν είναι καθόλου ορατά, όπως οι άγκυρες, ή ακόμα και διάφορα άλλα «αντικείμενα» που δεν έχουν καμία θέση στον βυθό ενός λιμανιού. Επίσης, λάστιχα, διάφορα σίδερα, καρέκλες και πολλά άλλα που βρεθήκαν εκεί, είτε από κάποια επισκευή βάρκας είτε από κάποιον ασυνείδητο. Μιλάμε για αντικείμενα που όχι μόνο μάς χαλάνε το ψάρεμα, αλλά το κυριότερο συντελούν στη ρύπανση της θάλασσας. Τα λαβράκια έχουν εξοικειωθεί με την ύπαρξη όλων αυτών των αντικειμένων και εκμεταλλεύονται την παρουσία τους για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τα αγκίστρια μας. Αυτό το καταφέρνουν κάνοντας κύκλους γύρω από αυτά με σκοπό να κόψουν την πετονιά μας. Αυτός είναι και ο πιο συχνός λόγος που χάνονται ψάρια στα λιμάνια, ενώ κάποια περιστατικά από ψάρια που πιάστηκαν και είχαν καρφωμένα πολυάγκιστρα ή μικρά αγκίστρια της τεχνικής του εγγλέζικου απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα «λιμανίσια» ψάρια είναι πολύ πονηρά. Ένα λιμάνι συνήθως αποτελεί έναν τόπο για ψάρεμα με εύκολη πρόσβαση, επόμενο λοιπόν είναι η συχνή παρουσία εργαλείων ψαρέματος να κάνει τα ψάρια ιδιαίτερα επιφυλακτικά ως προς το να τσιμπήσουν το δόλωμά μας. Οι καταλληλότερες ώρες για να τα ψαρέψουμε είναι από το σούρουπο έως και το ξημέρωμα, ώρες που βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση για την τροφή τους, χωρίς όμως να αποκλείουμε την περίπτωση να πιάσουμε ψάρια ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μέσα σε ένα λιμάνι τα λαβράκια βρίσκονται και κινούνται σε συγκεκριμένα σημεία στήνοντας ενέδρες σε μικρά ψάρια. Το πρώτο σημείο είναι ακριβώς πίσω από τις βάρκες που βρίσκονται δεμένες στον μόλο του λιμανιού. Ανάμεσα σε αυτές, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, συγκεντρώνονται τα μικρά ψάρια για να προφυλαχτούν. Τα λαβράκια ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδρομή έτσι ώστε να μη γίνονται αντιληπτά από τα μικρόψαρα, με σκοπό να τα στριμώξουν και να τα φάνε. Το δεύτερο σημείο όπου κινούνται, είναι η είσοδος του λιμανιού το άνοιγμα που υπάρχει για να μπαίνουν τα σκάφη μέσα σε αυτό. Εκεί τα ψάρια συνήθως βρίσκονται το σούρουπο και το ξημέρωμα για δύο λόγους: για να μπουν ή να βγουν από το λιμάνι, αλλά και για να κυνηγήσουν τα ψάρια που ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο.

ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Πρώτα από όλα πρέπει να αναφέρουμε ότι λαβράκια δεν θα συναντήσουμε σε όλες τις παραλίες. Για να υπάρχουν ψάρια σε μια παραλία, αυτή θα πρέπει να διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από κάποιο λιμάνι ή σε εκβολές ποταμού, ή να διαθέτει μεικτό βυθό με πλάκες, όπου συναντάμε πλήθος μικρών ψαριών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα ψάρια εγκαταλείπουν τα λιμάνια και κινούνται προς τις παραλίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τις βραδινές ώρες δεν υπάρχουν ψάρια. Κινούνται σε όλο το μήκος και το πλάτος της παραλίας, ενώ τα καλύτερα σημεία είναι οι τυχόν αποχές που υπάρχουν ή τα μονόπετρα που εκμεταλλεύονται για να στήσουν το καρτέρι τους. Επίσης, θα τα βρούμε σε πολύ κοντινή απόσταση, μόλις 5-6 μέτρα από την ακτή, όπου και εκεί κυνηγούν μικρά ψάρια. Οι συνθήκες που επικρατούν θα παίξουν σημαντικό ρόλο, αφού όταν επικρατεί έντονος κυματισμός ιδανικός για surf casting και τα νερά είναι θολά, τα ψάρια βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία για να κυνηγήσουν ακόμα και μέχρι την άκρη του κύματος. Αντιθέτως, όταν επικρατούν συνθήκες ήρεμης θάλασσας, θα τα αναζητήσουμε σε μεγαλύτερες αποστάσεις, όπου το βάθος του νερού είναι μεγαλύτερο.

 ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ

Οι εκβολές των ποταμών αποτελούν ένα πολύ καλό σημείο όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ψαριών. Τα δέλτα που σχηματίζονται από τη ροή του νερού θα έλεγα ότι είναι το ιδανικότερο μέρος για τα λαβράκια, αφού μέσα και έξω από αυτά κυκλοφορεί αρκετή τροφή από μικρόψαρα και διάφορους μικροοργανισμούς που παρασέρνουν τα νερά. Επίσης, σε αυτές τις περιοχές εναποθέτουν τα αυγά τους τα ψάρια, ενώ παράλληλα η άγρια μορφολογία της περιοχής και τα πολύ θολά νερά διευκολύνουν πολύ το κυνήγι για την αναζήτηση της τροφής τους. Πριν αναφέρουμε τα σημεία όπου θα αναζητήσουμε λαβράκια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μορφολογία των εκβολών αλλάζει συνεχώς. Δηλαδή, αναλόγως της ποσότητας του νερού που θα κατεβάσει το ποτάμι δημιουργούνται διάφορες μικρές νησίδες, αποχές και δίαυλοι, με αποτέλεσμα τα ψάρια να βρίσκονται κάθε φορά και σε διαφορετικό σημείο. Όταν το ποτάμι κατεβάζει νερό, τότε τα ψάρια βρίσκονται σε απόσταση από 20 έως και 50 μέτρα από την εκβολή, εκεί ακριβώς που τα θολά νερά αρχίζουν να καθαρίζουν. Σε αυτό το σημείο καταλήγουν όλοι οι μικροοργανισμοί που έχουν παρασύρει τα νερά.

Λαβράκι… Ένα πολύ ιδιαίτερο ψάρι που έχει καθηλώσει πάρα πολλούς ψαράδες στα διάφορα μέρη της χώρας μας, οι οποίοι σπαταλούν χρήμα, κόπο και χρόνο με έναν και μόνο σκοπό: την αναμέτρηση μαζί του! Για τις συνήθειες και το ψάρεμά του με όλες τις τεχνικές, έχουν γραφτεί και θα γραφτούν πολλά. Όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω προέρχονται από προσωπικές εμπειρίες που έχω αποκομίσει σπαταλώντας ατελείωτες ώρες ψαρέματος, αλλά και από τόσους και τόσους φίλους που μοιράζονται την ίδια τρέλα με μένα για το ψάρεμά του. Ακόμη κάποια από αυτά μού τα μετέδωσαν οι παλιοί ψαράδες, εκείνοι που οσμίζονται τη «λαβρακομέρα» την ώρα που θα ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί. Παρ’ όλα αυτά, θα υπάρξουν και περιπτώσεις που δεν συμβαδίζουν με τα λεγόμενά μου. Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα ψάρια εξοικειώνονται και αλλάζουν συνήθειες, όπως και οι άνθρωποι! Φυσικά, αν πάνω στο αγκίστρι σας πέσει και κανένα κλουβίσιο από αυτά που έφυγαν τον Ιανουάριο, τότε σίγουρα και αυτό θα έχει εξοικειωθεί με το περιβάλλον και θα είναι μάλλον τώρα περισσότερο άγριο παρά του κλουβιού.

About Author

46 thoughts on “Που θα συναντηθούμε με… λαβράκια!

  1. Hi there! Do you know if they make any plugins to
    assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog
    to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
    If you know of any please share. Appreciate it! You can read similar article here:
    Sklep online

  2. Hello! Do you know if they make any plugins
    to help with SEO? I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not
    seeing very good results. If you know of any please share.

    Many thanks! You can read similar blog here:
    Good escape room

  3. I will immediately take hold of your rss feed as I can not find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me recognise in order that I may just subscribe. Thanks!

  4. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
    If you know of any please share. Appreciate it! You
    can read similar article here

  5. An intriguing discussion is worth comment. I think that you ought to publish more about this issue, it may not be a taboo matter but usually people don’t speak about these subjects. To the next! Best wishes.

  6. I blog frequently and I really thank you for your content. Your article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your site and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed too.

  7. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative.
    I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful if
    you continue this in future. A lot of people will be benefited from
    your writing. Cheers!

  8. My spouse and I stumbled over here different web address
    and thought I may as well check things out. I like
    what I see so now i am following you. Look forward
    to looking into your web page again.

  9. I’m truly enjoying the design and layout of your website.

    It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here
    and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?

    Great work!

  10. Hello there! This article could not be written any better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I’ll forward this article to him. Pretty sure he’ll have a very good read. Thank you for sharing!

  11. Hi there! This blog post could not be written any better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I will forward this information to him. Pretty sure he’ll have a very good read. Thank you for sharing!

  12. After looking over a number of the blog posts on your website, I seriously appreciate your way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my website as well and let me know what you think.

  13. I blog frequently and I seriously thank you for your content.
    Your article has truly peaked my interest.

    I will book mark your website and keep checking for new information about
    once a week. I opted in for your RSS feed as well.

  14. A motivating discussion is worth comment. I do believe that you need to publish more about this subject matter, it might not be a taboo matter but generally people don’t discuss such subjects. To the next! All the best!

  15. Spot on with this write-up, I really believe this web site needs a lot more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the info.

  16. Excellent blog you have got here.. It’s difficult to find high quality writing like yours these days. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

  17. I blog quite often and I genuinely appreciate your information. This great article has really peaked my interest. I will take a note of your site and keep checking for new details about once per week. I opted in for your RSS feed as well.

  18. Everything is very open with a really clear explanation of the challenges. It was really informative. Your website is extremely helpful. Thank you for sharing!

  19. Excellent web site you have here.. It’s difficult to find high-quality writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you! Take care!!

  20. Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this informative article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile.

  21. When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you can remove me from that service? Thank you.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *