Άγιος Ευστάθιος ο Πλακίδας

Ο Άγιος Ευστάθιος είναι ο προστάτης των κυνηγών. Το 100 μ.Χ. στη Ρώμη βασίλευαν οι ειδωλολάτρες και οι  χριστιανομάχοι αυτοκράτορες Τραιανός και Ανδριανός. Την ίδια εποχή ζούσε ο στρατηγός Πλακίδας που ήταν ικανότατος με ψυχικά και σωματικά χαρίσματα και αρετές. Ήταν χριστιανός στην πράξη αλλά αγνοούσε τον χριστιανισμό, ήταν ειδωλολάτρης.

Ο Πλακίδας όμως ήταν και σπουδαίος κυνηγός και τόσο φανατικός που σε καιρό ειρήνης φρόντιζε να διατηρεί τη φυσική κατάσταση των στρατιωτών του κυνηγώντας. Μία τέτοια εξόρμηση διάλεξε ο θεός να το φέρει κοντά στον χριστιανισμό. Παρουσιάστηκε κάποια στιγμή μπροστά του ένα παράξενο και ωραιότατο ελάφι. Ο Πλακίδας με τους στρατιώτες του βάλθηκαν να το κυνηγήσουν αλλά αυτό όλο και απομακρυνόταν κοιτάζοντας συνεχώς προς τα πίσω. Τελικά έμεινε μόνο ο Πλακίδας να το κυνηγά. Κάποια στιγμή βρέθηκε μπροστά από ένα μεγάλο λάκκο από τον οποίο μόνο το ελάφι μπόρεσε να περάσει. Σταμάτησε λοιπόν απέναντι και κοιτούσε τον Πλακίδα. Ο Πλακίδας διέκρινε ότι ανάμεσα στα κέρατα του ελαφιού υπήρχε ο Χριστός σταυρωμένος και έλαμπε σαν τον ήλιο. Όπως έμεινε να κοιτάζει το παράδοξο άκουσε μία φωνή να του λέει: “Πλακίδα γιατί με διώκεις; Είμαι ο Χριστός που τιμάς με τις πράξεις σου αλλά δε με γνωρίζεις”.

Ο Πλακίδας τα έχασε, έπεσε από το άλογό του και όταν συνήλθε άκουσε την ίδια φωνή να του λέει τι πρέπει να κάνει για να βαπτιστεί και να γίνει χριστιανός. Έτσι ο ίδιος και η οικογένειά του έγιναν χριστιανοί. Αυτό έγινε αφορμή να υποστούν φοβερά μαρτύρια, όπου στο τέλος θανατώθηκαν δια πυράς. Κατά τη βάπτισή του ο Πλακίδας ονομάστηκε Ευστάθιος και λόγω της ιδότητάς του ως κυνηγού, θεωρείται σήμερα ο προστάτης των κυνηγών.

About Author

1 thought on “Άγιος Ευστάθιος, ο προστάτης των κυνηγών

  1. Somebody necessarily assist to make severely posts I would state. This is the first time I frequented your web page and so far? I surprised with the research you made to make this particular post extraordinary. Great process!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *