Ο Αθανάσιος Καμηλάρης σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

«Τις καλύβες, όχι μόνο εμείς, αλλά και όλος ο κόσμος τις χρησιμοποιεί ως καταφύγιο»

Στον Χάρη Μπερτίδη

Τους τελευταίους μήνες ένα από θέματα που έπαιξαν στη δημοσιότητα ήταν αυτό σχετικά με τις καλύβες των κυνηγών και των ψαράδων στο Δέλτα του Έβρου. Ένα ζήτημα, που κατά την γνώμη μου, δεν θα έπρεπε να υπάρχει, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να μην δίνουν οριστική λύση, εμπαίζοντας πολλές φορές τους καλυβιέρηδες ή ταλαιπωρώντας τους για καιρό, όπως έγινε και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και με της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να χρωματίζουμε πολιτικά το περιοδικό. Αυτήν την στιγμή οι καλυβιέρηδες, με παρέμβαση του Βουλευτή Έβρου κ. Αναστάσιου Δημοσχάκη, πήραν άλλα δύο χρόνια διορία, μέχρι να δοθεί οριστική λύση. Επικοινωνήσαμε με τον κ.  Καμηλάρη, ψαρά και αντιπρόεδρο του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα», ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας. Ξεχωριστές στιγμές, στο ποτάμι που ενώνει, που χωρίζει, που οριοθετεί Ευρώπη και Ασία, που ζει το μεταναστευτικό με ένταση, όπου το υπερασπίζονται υποδηλώνοντας την ελληνική παρουσία με αντίξοες συνθήκες, οι ακρίτες φρουροί του, μέσα από τη δύσκολη καθημερινότητά τους.

  • Κ. Καμηλάρη πόσες είναι αυτήν την στιγμή οι καλύβες στο Δέλτα;

Λοιπόν, αρχικά ευχαριστώ το περιοδικό για τη συνέντευξη. Οι καλύβες στον Έβρο αυτήν την στιγμή έχουν απομείνει 150 στο σύνολο, αλλά από το σύλλογο Αινήσιο Δέλτα είναι καταγεγραμμένες οι 108. 

  • Γιατί είναι απαραίτητες για όλους εσάς, κτηνοτρόφους, κυνηγούς και ψαράδες στην καθημερινότητά σας;

Τις καλύβες, όχι μόνο εμείς, αλλά και όλος ο κόσμος τις χρησιμοποιεί ως καταφύγιο. Μένουμε εκεί τα βράδια, έχουμε τα εργαλεία μας, κοιμόμαστε και γενικώς τις χρησιμοποιούμε για κατάλυμα, μέχρι να έρθει η ώρα να πάμε να μαζέψουμε τα δίχτυα μας και τα παραγάδια. Να τονίσω εδώ ότι όλοι είμαστε Εθνοφύλακες και προσφέρουμε στην Ελλάδα με τις υπηρεσίες μας. Από τις 5 το πρωί καθημερινά είμαστε στο πόδι, βγάζουμε τα δίχτυα για να πάρουμε τα ψάρια και να τα πάμε στο έμπορο να συνεχισθεί η διαδικασία. Όταν δεν έχει δίχτυα επισκευάζουμε μόνοι μας τις καλύβες, χωρίς τη βοήθεια κανενός. Τέλος, έχουμε κι άλλες δουλειές που αφορούν το επάγγελμά μας και τις αγαπημένες μας δραστηριότητες.

  • Πόσο σημαντικές είναι οι καλύβες σε εθνικό επίπεδο;

Οι καλύβες είναι τα πρώτα φυλάκια του στρατού. Όπως σας είπα είμαστε όλοι και Εθνοφύλακες. Είμαστε τα μάτια και τα αυτιά του στρατού. Είμαστε οι πρώτοι που ότι και να δούμε, ότι και να ακούσουμε ενημερώνουμε άμεσα τον στρατό και την αστυνομία. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία και κάνουμε ότι μπορούμε. Δεν μας αναφέρουν όλοι τυχαία ως «Φρουρούς του Δέλτα».

  • Πιστεύετε ότι υπάρχει οριστική λύση και ότι θα δοθεί κάποια στιγμή;

Το αίτημά μας διαχρονικά και με όποια κυβέρνηση είχε η χώρα ήταν ένα και δεν άλλαξε. Είμαστε Εθνοφύλακες και ξέρουμε τις μας γίνεται. Πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των καλυβών. Πρέπει να σταματήσουν οι συνεχείς προσωρινές λύσεις και κάθε δύο χρόνια να τρέχουμε πάλι. Μπορεί να δοθεί λύση και να συνεχίσουμε όλοι να προσφέρουμε στο Κράτος. Η κοροϊδία αυτή πρέπει να σταματήσει. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα θα υπάρξει οριστική λύση για να συνεχίσουμε πλέον χωρίς άγχος για το μέλλον να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά.

  • Ποια είναι η δραστηριότητα του Συλλόγου Αινήσιο Δέλτα;

Ο Σύλλογος βοηθάει όπου μπορεί και όπου του ζητηθεί. Κυρίως, αγωνιζόμαστε συντονισμένα μέχρι τη λύση του προβλήματος με τις καλύβες και ασχολούμαστε με την καθαριότητα του ποταμού. Είναι πολύ συχνές οι εξορμήσεις μας στο ποτάμι με σκοπό να καθαριστεί από τα σκουπίδια που κατεβάζει. Επίσης, αποτελεί τιμή για εμάς η συμμετοχή μας στις παρελάσεις της Εθνικής μας Επετείου, με τον κόσμο να μας καταχειροκροτεί κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Εδώ να τονίσω ότι στο σύλλογο και στις δραστηριότητές του συμμετέχουμε όλοι ως εθελοντές. Σας ευχαριστώ γι’ ακόμη μία φορά για το ενδιαφέρον.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΘΗΡΕΥΤΗΣ”

About Author

6 thoughts on “Συνέντευξη: Οι φρουροί του Δέλτα!

  1. Wow, marvelous weblog layout! How lengthy have you been blogging for?
    you make running a blog glance easy. The total look of your website is excellent, let alone the content material!

    You can see similar here sklep online

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *